ergonomiavinkit-hero

Ergonomia: parhaat vinkit työpaikoille

Hyvä ergonomia tehostaa toimintaa monin tavoin, tekee arjesta sujuvampaa ja edistää työhyvinvointia.
Työntekijät ovat yrityksen tärkein voimavara, ja hyvä työhyvinvointi onkin kaikkien etu.

ergonominen-tyopaikka

Mitä on ergonomia?

Ergonomia tarkoittaa sitä, että työ, työvälineet ja työympäristö sovitetaan ihmisten tarpeisiin ja ominaisuuksiin. Tällä tavalla parannetaan työntekijöiden turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä varmistetaan järjestelmien tehokas ja sujuva toiminta. Hyvin toteutettu ergonomia työpaikoilla varmistaa, että kaikkien työntekijöiden työkyky hyödynnetään täysimääräisesti. Yhteiskunnan tasolla ergonomia tarjoaa ratkaisuja, jotka parantavat työelämää, edistävät työn tuloksellisuutta, säilyttävät työikäisten työkyvyn ja terveyden sekä lisäävät halua pysyä työssä ja pidentää työuria.

Kokonaisvaltainen ergonomia

Kansainvälisen ja Suomen Ergonomiayhdistyksen mukaan ergonomia voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen:

1. fyysinen ergonomia
Fyysinen ergonomia keskittyy fyysisen työympäristön, työpisteiden, työvälineiden ja työmenetelmien suunnitteluun ja toteutukseen. Fyysinen ergonomia huomioi ihmisen anatomiset ja fysiologiset ominaisuudet.

2. kognitiivinen ergonomia
Kognitiivinen ergonomia puolestaan tukee työtehtäviä, joissa käsitellään, jaetaan ja tuotetaan tietoa. Se auttaa tilanteissa, joissa tarvitaan keskittymistä, oppimista ja ajattelua.

3. organisatorinen ergonomia
Organisatorinen ergonomia keskittyy ratkaisuihin, jotka liittyvät työprosesseihin ja työyhteisön järjestelyihin. Tämä osa-alue kattaa muun muassa henkilöstön mitoituksen, työn tauotuksen ja työajan suunnittelun.

Parhaat tulokset työssä ja toiminnassa saavutetaan kokonaisvaltaisella ergonomialla, joka huomioi kaikki työn eri näkökulmat. Ergonominen työskentely ehkäisee tutkitusti terveysongelmia, parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja lisää yrityksen tuottavuutta – samalla tehden työstä mukavampaa. Hyvän ergonomian perusta on huomioida fyysiset, henkiset ja sosiaaliset näkökohdat sekä yksilöiden erilaiset tarpeet työympäristön suunnittelussa.

ergonomia-vinkit

Ergonomian huomioiminen:
vähennä sairauspoissaoloja tehokkaasti

Vaikka monilla työpaikoilla käytetään ergonomiaa parantavia keinoja, sairauspoissaolot ovat edelleen ongelma monella työpaikalla, koska ergonomiassa ei ole yhtä kaikille sopivaa ratkaisua. Jokainen työntekijä on ainutlaatuinen ja tarvitsee erilaisia toimenpiteitä parhaan mahdollisen työergonomian ja työhyvinvoinnin saavuttamiseksi. Joustamattomat vakioratkaisut eivät usein riitä estämään haittoja. Hyvin toteutettu ergonomia voi ehkäistä sairauksia ja vammoja, kun taas huono ergonomia lisää sairauspoissaolojen ja työperäisten sairauksien riskiä. Siksi on tärkeää panostaa työntekijöiden ergonomisiin ratkaisuihin, jotta sairauspoissaoloja voidaan ennaltaehkäistä.

Riippumatta siitä, millaisessa tehtävässä työskentelee, huono ergonomia voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia ja heikentää työtehoa. Olipa kyseessä varastotyö, toimistotyö, pakkaustyö tai kokoonpanotyö, on tärkeää tunnistaa tehtävän kuormittavat tekijät ja riskit. Erilaiset kuormitustekijät, kuten toistuvat liikkeet, raskaat nostot ja pitkäaikainen istuminen, voivat aiheuttaa terveysongelmia ja heikentää työtehoa. Huonosta ergonomiasta johtuvia ongelmia voivat olla esimerkiksi selkä- ja niskakivut, toistuvien liikkeiden aiheuttamat rasitusvammat, tuki- ja liikuntaelimistön vaivat sekä silmien rasittuminen. Nämä ongelmat voivat johtaa sairauspoissaoloihin, vähentyneeseen työtehoon ja heikentyneeseen työssä viihtymiseen.

ergonomia-tyokuva7
ergonomia-tyokuva45
ergonomia-tyokuva6
ergonomia-tyokuva3

Hyvän työergonomian muistilista

Työympäristötekijät: Valaistus, lämpötila, ilman laatu, akustiikka sekä laitteiden ja kalusteiden sijoittelu vaikuttavat merkittävästi hyvinvointiin. On tärkeää huomioida jokaisen työntekijän yksilölliset tarpeet ja tekijät, jotta työympäristö voidaan optimoida mahdollisimman hyvin.

 

Säädettävät työpisteet: Käytä säädettäviä työpöytiä ja tuoleja, jotta työntekijät voivat vaihtaa työasentoa päivän aikana ja välttää staattista rasitusta. Eri työtehtävissä, kuten esimerkiksi toimistotyössä tai kokoonpanotyössä, säädettävät työpisteet mahdollistavat yksilölliset säätömahdollisuudet.

 

Työvälineet ja apuvälineet: Varmista, että työvälineet ovat ergonomisesti suunniteltuja ja helposti saatavilla, mikä vähentää tarpeettomia liikeratoja ja parantaa työtehoa. Poista kurkottelutarpeet ja aseta usein käytetyt välineet, kuten työkalut ja tarvikkeet, käden ulottuville. Hyödynnä myös ergonomisia apuvälineitä, kuten säädettäviä telineitä ja monitorin varsia, jotka tukevat sujuvaa ja turvallista työskentelyä.

 

Oikeat nosto- ja siirtotekniikat: Kouluta työntekijät käyttämään oikeita nosto- ja siirtotekniikoita sekä hyödyntämään siirto- ja nostolaitteita, kuten haarukkavaunuja ja erilaisia vaunuja. Tämä on erityisen tärkeää varastotyössä ja muissa fyysisesti vaativissa tehtävissä, jotta voidaan vähentää selän ja muiden kehon osien rasitusta.

 

Taukojen suunnittelu ja taukoliikunta: Kannusta säännöllisiin taukoihin ja mikrotaukoihin, jotta työntekijät voivat palautua fyysisestä ja henkisestä kuormituksesta. Eri työtehtävissä, kuten asiakaspalvelussa tai intensiivistä keskittymistä vaativissa töissä, taukojen merkitys korostuu. Ota mukaan taukoliikunta, joka auttaa venyttelemään ja rentouttamaan kehoa, erityisesti keskittymistä vaativissa töissä tai pitkäaikaisessa istumisessa.

Nämä sisällöt saattavat kiinnostaa sinua:


Lue vinkkimme ergonomiseen pakkaustyöhön:  Artikkeli pakauspöydistä ja viisi vinkkiä pakkaamiseen 

Tutustu artikkeliimme ergonomisesta etätyöstä:  Rakenna ergonominen kotitoimisto

Lue tästä, miten voit optimoida työtehokkuuden varastossa:  Varastotyö on muutakin kuin tavaran staattista säilytystä.

Luo miellyttävä äänimaailma työpaikalle. Katso vinkkimme työpaikan akustiikan parantamiseen:  Työympäristön hyvä akustiikka lisää työhyvinvointia

Lue miten valaistuksella voidaan vaikuttaa merkittävästi työpaikan viihtyvyyteen ja työhyvinvointiin:  Artikkeli työpaikan valaistuksesta 

Sen lisäksi, että laadukkaat toimistokalusteet ja hyvä akustiikka auttavat huolehtimaan työergonomiasta, ne tekevät työtiloista viihtyisät ja lisäävät positiivista työvirettä. 

Search engine powered by ElasticSuite